Anatomy of a Fall i Perfect Days, millors films d’un CLAM excepcional.

Els films de Justine Triet i Wim Wenders surten victoriosos ex aequo d’un festival que supera els rècords d'assistència i de suport mediàtic de l'any passat.

El diumenge vinent (22 oct.) es tancarà una edició del CLAM que marca una línea ascendent i espectacular del certamen bagenc. Des de la seva estrena, el passat dijous 12, amb el documental 20 days in Mariupol, l'organització ha vist ratificat el suport del públic de la comarca, esperonat per una excepcional oferta de cinema i convidats. A falta de reunir les dades de les dues darreres jornades, el CLAM espera haver superat, com a mínim, en un 20% les xifres de l’anterior edició.

L'organització vol fer un agraïment especial als espectadors i als mitjans de comunicació, no només per la seva presència al festival, sinó pel seu entusiasme i per la seva complicitat. Aquesta actitud també la fem extensiva als equips de jurats, dels quals exposem a continuació els veredictes dels diferents guardons.

El jurat de la Secció Oficial a Competició de Llargmetratges, integrat en la presidència pel comunicador Àlex Gorina, així com per l'actriu Núria Gago i el cineasta David Victori, "felicita al Festival per la gran qualitat de les pel·lícules a competició i decideix donar el PREMI (ex aequo) al Millor Film del CLAM 2023 a dos films excepcionals que dialoguen entre ells: Anatomy of a Fall, de Justine Triet, per mostrar la complexitat de la vida i el cinema en tota la seva dimensió, i Perfect Days, de Wim Wenders, per ensenyar, precisament, les virtuts d'una vida i un cinema viscuts amb senzillesa i humilitat".

A continuació també concedeixen el Premi Fundació La Caixa als valors humans al film Io Capitano, de Matteo Garrone, "per l'experiència transformadora que ofereix a l'espectador mostrant la realitat d'un drama humà del qual sovint només ens quedem amb els titulars".

Per finalitzar, atorguen el Premi Toni Serra *) Abu Ali al film més innovador a Sur l'Adamant, de Nicolas Philibert, "pel prodigi formal de mostrar una realitat d'una gran complexitat sense modificar-la".

 

El jurat de la Secció Oficial de Curtmetratges, integrat en la presidència per la gestora cultural Laia Ramos, així com per la cineasta Isabel Casanova i l'artista Anna Crespo, ha decidit concedir el Premi al Millor Curtmetratge a La Herida Luminosa, de Christian Avilés, "pel seu segell personal, aposta formal, la seva rica atmosfera (poètica, mística, amb tocs d'humor) i per abordar qüestions molt rellevants al món contemporani". Christian Avilés recollirà personalment el guardó a la Cerimònia d'aquesta nit, just quan fa poques hores s’ha sabut que el seu treball forma part dels curtmetratges nominats als European Film Awards.

Finalment, el jurat del Premi INSERT a la creació audiovisual de persones amb capacitats diverses, promogut per la Fundació AMPANS, i integrat en la presidència per la directora teatral Sílvia Sanfeliu, així com per la periodista Lara Bedmar, l'educadora Dolors Garzón i la pedagoga Rosa Ortega, han concedit el Premi INSERT al treball Pla imperfecte, de la Fundació MAP de Ripoll. El jurat l’ha premiat en considerar que és "un curt que tracta amb ironia i bon humor els cànons tradicionals del cinema negre, amb un equip artístic i tècnic divers i inclusiu".

El Premi del Públic al millor film es coneixerà aquest vespre en la Cerimònia de guardons que tindrà lloc als Cines Bages Centre a partir de les 21.00 h i que inclourà, entre altres, el Premi d’Honor a l’actriu i directora Sílvia Munt. El film Rosalie, de Stéphanie Di Giusto, clourà la sessió d’avui, malgrat que les projeccions del certamen no es tancaran fins al diumenge amb la projecció del film xilè La memoria infinita, de Maite Alberdi, Gran Premi del Jurat del Festival de Sundance 2023, que es podrà veure a l’Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles.

Millor Film CLAM 2023

Anatomy of a Fall
Justine Triet

anatomy-of-a-fall

Millor Film CLAM 2023

Perfect Days
Wim Wenders

perfect-days

Premi Fundació La Caixa

Io Capitano
Matteo Garrone

io-capitano

Premi Toni Serra *) Abu Ali

Sur l'Adamant
Nicolas Philibert

sur-ladamant-2

Premi Millor Curtmetratge

La Herida Luminosa
Christian Avilés

la-herida-luminosa

Premi INSERT - Fundació AMPANS

Pla Imperfecte
Fundació MAP de Ripoll

clam1