olivier-assayas-1

Premi d'Honor a Olivier Assayas

Olivier Assayas (Paris, 1955) és dels retratistes més incisius de la nostra contemporeneïtat. Partint d’una formació literària i pictòrica extraor- dinària, molt present en els seus films, Assayas va esdevenir ja de jove un dels principals valors de la crítica francesa des de la revista Cahiers du Cinema. La reflexió cinematogràfica sempre ha tingut molta importància també en les seves pròpies pel·lícules, que semblen voler explicitar la seva condició ficcional al mateix temps que forcen la narració introduint un fort component d’improvisació. S’ha convertit en un dels grans exponents del cinema francès malgrat ser un creador completament cosmopolita i capbussar- se a nivell global en els malestars i inquetuds de la nostra societat fantasmagòrica, amb una sofisticació que el converteix en un cineasta únic. Ha competit en 9 ocasions en el Festival de Canes, on va obtenir el premi al millor director per Personal Shopper, a més d’endur-se el de millor guió a la Mostra de Venècia per la seva reflexió política sobre la revolució a Después de Mayo. Les seves moltes muses, entre les quals es troben les fascinants Maggie Cheung, Juliette Binoche i Kristen Stewart, li han permès desenvolupar una de les mirades més complexes sobre la feminitat, potser només a l’alçada del seu adorat Ingmar Bergman.

MasterClass-Entrevista conduïda per Imma Merino, doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Divendres 13 oct.18.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Llliurament del Premi d’Honor + Projecció de Después de Mayo

* La MasterClass de Olivier Assayas es realitza gràcies al suport de Europa Creativa Desk - MEDIA Catalunya. El seu director, Àlex Navarro, realitzarà també una entrevista amb Olivier Assayas que serà enregistrada i posteriorment difosa a través de les xarxes socials.

rodrigo-sorogoyen

Premi d'Honor a Rodrigo Sorogoyen

El cinema de Rodrigo Sorogoyen (Madrid, 1981) reflecteix perfecció per tots els costats. Escena per escena costa imaginar-se una planificació més enginyosa, unes interpretacions més escaients, un tema millor abordat... La tensió de cada una de les seqüències d’Antidisturbios, El reino i As bestas s’estudiaran a les escoles de cinema per sempre més. I no només a les d’aquí. Sorogoyen és el director espanyol que meravella avui en dia el món sencer, com ho demostra el seu recent premi Cesar i la seva nominació als Oscar. Amb només 42 anys a les seves espatlles ja ha aconseguit posar-se a la butxaca 6 premis Goya, 5 Feroz, 2 guardons al Festival de San Sebastián i 4 a Málaga. Entre molts d’altres. I el que li queda... El seu cinema conté sempre elements de denúncia carregats d’actualitat urgent, des dels desnonaments, fins a la corrupció política o el sotmetiment de la natura a les aberracions dels humans. En aquest sentit, durant les darreres eleccions va posicionar-se dient: “que els joves creixin pensant que el feixisme resulta una opció democràtica real és lamentable”. Una nova demostració del modèlic compromís de Rodrigo Sorogoyen.

MasterClass-Entrevista conduïda per Manel Quinto, escriptor, traductor i antic president del Fecinema.

Dissabte 14 oct.18.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Lliurament del Premi d’Honor + Projecció de Close, de Lucas Dhont, film triat expressament per Rodrigo Sorogoyen per al seu homenatge.

silvia-munt

Premi d'Honor a Sílvia Munt

Mirem per on mirem la carrera de Sílvia Munt (Barcelona, 1957), percebem ineludiblement compromís i bon gust en totes les seves tries artístiques. I no és fàcil perquè som davant d’una de les creadores més polifacètiques de la nostra realitat artística. És un rostre clau de la Història del Cinema Català i Espanyol, amb títols tan populars i venerats com La plaça del diamant, La pasión turca o Alas de mariposa, pel que va guanyar el seu primer premi Goya. El segon va ser com a directora del curt documental Lalia, que va obrir la porta a una meravellosa trajectòria com a sensible i reivindicativa realitzadora, premiada en aquesta faceta al festival de Málaga, tant amb el seu primer i lúcid llarg de ficció, Pretextos, com amb el darrer que hem pogut veure, la necessària Las buenas compañías. En la direcció teatral també ha triomfat assumint els reptes més atrevits, adaptant Von Trier, Reza o Shanley, entre molts d’altres. L’any 2019 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona.

Taula rodona: “Cinema i compromís: el testimoni de Sílvia Munt, Marcel Barrena i Celia Rico”. Amb la presència de Sílvia Munt, Marcel Barrena i Celia Rico, conduïda per Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.

Divendres 20 oct.19.30 h
Nacarcles, Auditori Agustí Soler i Mas

Las buenas compañias, de Sílvia Munt.

Divendres 20 oct.21.00 h
Nacarcles, Auditori Agustí Soler i Mas

Lliurament del Premi d’Honor, durant la cerimònia de Premis.

Dissabte 21 oct.21.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

jaume-figueras

Premi d'Honor a Jaume Figueras

Jaume Figueras (Barcelona, 1940), és un dels noms més estimats del cinema a casa nostra. S’ho ha guanyat a pols després d’una llarga carrera en la que ha abordat amb enginy i estimació gairebé tots els aspectes de la professió, tot i que el coneguem sobretot com a cronista (que no crític) a mitjans de premsa, ràdio i televisió. Des dels programes Cinema 3, de TV3, i Magacine, de Canal Plus, Figueras és responsable de l’educació cinematogràfica (i sentimental) d’una generació sencera de cinèfils. Com ell mateix va descobrir en el seu llibre biogràfic Endevina qui et parla de cine, va ocultar-se durant molts anys darrera del mític personatge de Mr. Belvedere a la revista Fotogramas, des d’on analitzava la realitat del sector amb una perspectiva tan entranyable com esmolada. Entre molts d’altres, ha guanyat el premi Ondas, el Ciutat de Barcelona i el Gaudí d’Honor, que li va lliurar l’Acadèmia del Cinema Català fa pocs mesos. Però per sobre de tot, és un ésser humà extraordinari, una font de creativitat i complicitat constant, d’una generositat i enginy sense pausa, i un gran amic dels seus amics.

MasterClass-Entrevista conduïda per Mariona Borrull, responsable de la programació de festivals i periodista de Fotogramas, La finestra indiscreta i Gara, entre d’altres.

Dijous 19 oct.19.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Lliurament del Premi d’Honor + Projecció del film Fallen Leaves, d’Aki Kaurismäki.

Dijous 19 oct.20.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

carles-cases

Premi d'Honor a Carles Cases

Pocs creadors bagencs han tingut una trajectòria tan internacional com la de Carles Cases (Sallent, 1958). Que el concert programat enguany entre el Kursaal, Galliner i Clam es digui París- Casablanca-New York explica la repercussió del seu treball, la seva difusió i també les moltes influències que integren el seu estil. Som indubtablement davant d’un dels compositors determinants per entendre les bandes sonores del nostre país durant els darrers 50 anys, amb títols tan rodons i eclèctics com Mi nombre es Sombra, El perquè de tot plegat, Darkness, Fotos o Habanera 1820, entre molts altres títols. Però, com segur sabeu, la seva creativitat mai ha volgut tenir fronteres i el seu llegat musical l’ha portat a tot tipus de mitjans i formats. L’inici de la seva nova gira ha coincidit feliçment amb l’aparició d’un nou i valuós documental dedicat a la seva persona, Els intocables de Carles Cases, de Matías Boero.

Concert de Carles Carles, dins la gira París- Casablanca-New York, al Teatre Kursaal, amb la col·laboració del Galliner.

Diumenge 15 oct.18.00 h
Manresa, Teatre Kursaal

MasterClass-Entrevista realitzada per Jordi Bordas, doctor i crític del diari Regió 7.

Dilluns 16 oct.21.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Lliurament del Premi d’Honor + Projecció del documental Els intocables de Carles Cases, de Matías Boero.

Dilluns 16 oct.22.00 h
Manresa, Cines Bages Centre