Activitats obertes al públic

Després de la projecció de cada pel·lícula, les entitats passen per l’Espai CLAM per ampliar els temes exposats i resoldre dubtes del públic. Alguns del convidats cinematogràfics oferiran xerrades específiques també per exposar els seus projectes professionals.

Xerrada PRO

Laia Aubia i Neus Pérez

Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català, i Neus Pérez, coordinadora del departament contra els abusos, analitzen la recent creació del Protocol Guia per la prevenció de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en el sector audiovisual.
Dilluns 21 oct. 21.40 h
Manresa, Cines Bages Centre
→ Després de la projecció de Being Maria (20 h)

Xerrada PRO

Tess Van Bommel

Tess van Bommel, del festival Movies That Matter, explica el funcionament de la Human Rights Film Network, la Federació Internacional de Festivals de Drets Humans.
Diumenge 20 oct.  17.30 h
Manresa, Cines Bages Centre
→ Després de la projecció de Mediha (19 h)

Xerrada PRO

Ibon Cormenzana

Sessió acompanyada pel director de Hate Songs, Alejo Levis, l'actor Àlex Brendemühl i el productor del film, Ibon Cormenzana, que presentarà les activitats de la seva iniciativa solidària Mundo Cero.
Dijous 24 oct. 19.00 h
Manresa, Cines Bages Centre
→ Després de la projecció de Hate Songs
(17.30 h)

Sessió per a Centres Educatius

Joventut i Alzheimer

Shalana

La sessió de la pel·lícula El diario de Noa, per a Centres Educatius (doblada al castellà), comptarà amb la xerrada posterior Joventut i Alzheimer. A càrrec de Shalana Rodríguez, mestra de català, presentadora de televisió i tiktoker.
Divendres 25 oct. 11.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Sessions Especials

Centenari d’Avaricia, d’Erich Von Stroheim

Enguany volem celebrar el centenari d’un clàs- sic imprescindible del cinema mut. Segurament Avaricia és el film més recordat del seu director i una de les pel·lícules amb major influència de tots els temps, llargament elogiada per Ernst Lubitsch, Jean Renoir, Susan Sontag o Guiller- mo del Toro, per citar només quatre entusias- tes prou diferents i allunyats entre ells. Més enllà de la llegenda de les 10 hores originals de metratge, el film de 128 minuts que ens ha arribat és un prodigi narratiu carregat d’idees visualment innovadores i amb un discurs social absolutament ferotge. Les múltiples reaccions davant d’un cop de sort a la loteria serveixen a Stroheim per mostrar l’ànima humana amb un realisme i una profunditat difícils d’oblidar.
Sessió presentada per Jordi Bordas i Oriol Pérez
Dissabte 26 oct. — 12.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Iniciatives participants

EcoViure

Quatre dels films del CLAM d’enguany enllacen directament amb el discurs del decreixement de la Fira Ecoviure. L’esdeveniment de compromís amb la sostenibilitat, que omple els carrers de Manresa del 14 al 20 d’octubre, en aquesta edició té com a pont cinematogràfic la faula ecologista de Sauvages, la reflexió precapitalista de Avaricia, l’èxit de Sundance A New Kind of Wilderness i el clàssic de John Carpenter Están vivos. Quatre films molt diferents que ens conviden a reflexionar sobre la nostra responsa- bilitat ecologista.
Del 14 al 20 oct. — Manresa
firamanresa.cat/ecoviure

Iniciatives participants

The Atlàndida Picture Show

Els cineastes Gabriel Campoy i Guillem Lafoz (Night Breakers) tornen a engrescar-nos amb aquesta iniciativa que reivindica les sessions de l’enyorat cinema Atlàntida i el millor cinema de les darreres dècades. I, per enllaçar-ho amb en- guany, res millor que la gran metàfora social que ens va servir el colossal John Carpenter l’any 1988. Están vivos és una de les obres mestres més revulsives que s’han fet mai. Una manera d’obrir els ulls a través del descobriment que fa un obrer de la construcció quan s’adona que un raça d’alienígenes intenta sotmetre els humans a través d’un bombardeig de constants missat- ges subliminars perquè continuem consumint, dòcils, sense pensar.
→ Sessió Están vivos, de John Carpenter
Dijous 24 oct. 21.00 h
Manresa, Cines Bages Centre

Iniciatives participants

Acció>Cinema

Acció>Cinema és una iniciativa impulsada
per Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea i el Departament de Cultura, que promou l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just. Connectem el món de la cooperació amb el del cinema, el públic i la realitat, l’anàlisi crític i l’acció. Perquè en un món global, les solucions són globals.
www.acciocinema.cat

Club de Lectura d'assaig

Salvador Macip

Club de lectura d’assaig del llibre "Què ens fa humans?" amb l’autor Dr. Salvador Macip, escriptor, doctor en Medicina, investigador de la Universitat de Leicester. (entrevista a 3Cat)
Dimecres 23 oct. 19.00 h
Manresa, Auditori A. Soler i Mas

Xerrada "Les altres Memòries infinites"

Podem prevenir l'Alzheimer?

Sessió presentada per Elena Subirà, directora executiva del Brain Film Fest i responsable de l’àrea de cultura i divulgació de la Fundació Pasqual Maragall, juntament amb el psiquiatra i crític de cinema Jordi Bordas.

La projecció comptarà amb la xerrada posterior “Podem prevenir l’Alzheimer?”, de la Dra. Nina Gramunt, neuropsicòloga experta en formació i divulgació de la Fundació Pasqual Maragall. Sessió gratuïta sota els auspicis de la iniciativa CulturalMent de l’Ajuntament de Manresa.

La memoria infinita
Maite Alberdi, 2023 / Xile / 85’
Dissabte 19 oct. — 11.00 h
Manresa, Cines Bages Centre