Abril de 2019- El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (CLAM) ha presentat avui la 16a edició d’un certamen que creix any rere any i que en aquesta ocasió ha rebut 98 llargs i 269 curts a concurs. Entre les seccions a concurs, Pantalla Oberta i documentals, es projectaran una quarantena de pel·lícules, la majoria de les quals seran estrenes absolutes a Catalunya i Espanya. La temàtica present en les projeccions i en el gruix d’activitats paral·leles del Festival, converteixen el certamen com una cita de referència a Catalunya amb el compromís social i solidari.
Les projeccions d’aquesta edició s’emmarquen en tres grans eixos: petites històries per a grans problemes, el difícil encaix de nens i adolescents en la societat que els envolta, i la família com a mirall de la crisis de la societat.
L’Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, l’Auditori Plana de l’Om de Manresa i la Fàbrica Vella de Sallent seran els 3 escenaris principals del CLAM, que presenta una de les edicions més variades i completes de la seva història.
Els detalls i novetats de la setzena edició del festival, que se celebrarà del 3 al 12 de maig, han estat presentats avui per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; l’alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer; l’alcalde de Sallent, David Saldoni; el director del CLAM, Serafí Vallecillos; i els representant de l’organització Joan Barbé. Hi ha assistit també la vicepresidenta d’AMPANS, Judit Bosch, així com altres representants del festival.
El director, Serafí Vallecillos, ha destacat que “fidel al seu discurs social, el Festival d’enguany ha posat el focus en el reconeixement de la diversitat, el dret a la igualtat d’oportunitats de les persones i la promoció i defensa de la igualtat de gènere” i ha afegit que “oferirem una acurada selecció de films, una mostra de la millor creació en cinema social que s’està produint al món i a casa nostra”. El director també ha posat èmfasi en els nous formats de producció i de difusió audiovisual que s’incorporen al Festival, que ofereix una trobada de coneguts youtubers.
Joan Barbé ha donat valor a la internacionalització del Festival, “amb films de diferents països que tracten temes de màxima actualitat” i ha afegit que aquesta edició presenta “una programació molt potent”.
Judit Bosch, en representació d’AMPANS, ha explicat que “les persones amb discapacitat sovint no reben el reconeixement que es mereixen, per això volem fer-les visibles amb el premi INSERT” i ha assegurat que ”compartim valors socials amb el CLAM”.
L’alcalde de Sallent, per la seva banda, ha assegurat que “per a Sallent és un honor ser la seu convidada” i ha afegit que “en el moment de les plataformes digitals és important reivindicar festivals com aquest, per fer del cinema un espai de socialització per compartir”.
L’alcalde de Navarcles ha assegurat que “la programació d’aquest any confirma que el CLAM creix i madura, cada cop amb elements més interessants i integradors”.
Finalment, l’alcalde de Manresa ha explicat que el Festival és un “enriquiment de la vida cultural de la ciutat i la comarca” i que “cal preservar el contingut social, la solidaritat i els drets humans”.
EL FESTIVAL INCREMENTA LA PARTICIPACIÓ I REP 367 PEL·LÍCULES
Any rere any la xifra de curtmetratges i llargmetratges que es presenten al CLAM no para de créixer. La darrera edició, el Festival va rebre 219 propostes (50 llargmetratges i 169 curts), que queden molt per sota de la xifra d’aquest any: 98 llargs i 269 curtmetratges, un total de 367 pel·lícules que s’han fet arribar al CLAM des de l’estat espanyol, Portugal, Puerto Rico o Alemanya, entre d’altres països. De totes les propostes rebudes, el jurat n’ha seleccionat 18 (12 curts i 6 llargs) que aniran a concurs, es projectaran durant el certamen i d’entre les quals sortiran les premiades, que es donaran a conèixer en l’acte de clausura, el diumenge 12 de maig, a les 6 de la tarda a Navarcles.
18 FINALISTES AL CONCURS DE LLARGMETRATGES I CURTMETRATGES
El CLAM, per sisè any, celebra el concurs de llargmetratges que seran obres presentades amb rigorosa estrena i inèdites a les sales de projecció de Catalunya. Els 6 finalistes lluitaran pel primer premi, pel premi especial del jurat i el premi del públic.
Les 6 pel·lícules seleccionades han estat: A PRISHTINA STORY (Kosovo), REISS AUS (Alemanya), ALASKA IS A DRAG (Estats Units), CARGA (Portugal), EL CHATA (Puerto Rico) i HISTORIAS DE LA TELEPRISIÓN (Espanya).
En el cas dels curtmetratges, se n’han rebut 269 a concurs, dels quals se n’han seleccionat 12. Els finalistes són: IRGENDWER (Alemanya), IL MONDIALE IN PIAZZA (Itàlia), MAMA (Espanya), LET THE KIDS RUN THE WORLD (Turquia), BROCCOLI (Alemanya / Espanya), HIELOS EL MUSICAL (Espanya), LAS OTRAS CAMAS (Espanya), A MITGES (Catalunya), TODOS MIS PADRES (Espanya), VACA (Catalunya), DOS VIDAS (Espanya) i MANSPREADING (Espanya).
PANTALLA OBERTA. FILMS D’ESTRENA FORA DE CONCURS
Fora de concurs, el Festival presenta la secció Pantalla Oberta, en la qual es projectaran 19 films que encara no s’han entrenat comercialment o que són d’estrena recent, i que són de gran interès cinematogràfic. Moltes d’aquestes obres han rebut premis importants en d’altres festivals internacionals. Entre les propostes més destacades hi ha:
Suïssa. 2018. Documental. 97 min. VOSE
Director: Bàrbara Miller
Un interessant treball que dóna veu a cinc dones valentes que en diferents contextos repressius han alçat la seva veu per denunciar una situació d’explotació i d’abús de la dona i reivindicar l’alliberament sexual i el poder de decisió sobre el seu propi cos.
Premis al Festival de Locarno i Salònica.
Film inaugural del CLAM 2019.
Estats Units. 2018. Comèdia. 91 min. VOSE
Director: Desiree Akhavan. Intèrprets: Chloë Grace Moretz, Sasha Lane, Forrest Goodluck, John Gallagher Jr., Jennifer Ehle, Quinn Shephard, Dalton Harrod.
El segon llarg metratge de Desiree Arkhavan va guanyar el premi a la Millor Pel·lícula al Festival de Sundance del 2018 i l’Espiga de Plata i el Premi de la Joventut al Festival de Valladolid. Ambientada l’any 1993 en un campament juvenil destinat a guarir l’homosexualitat entre els adolescents, té en la seva sensible i divertida protagonista Chloë Moretz, el principal atractiu.
Argentina. 2018. Thriller polític. 109 min. VOE
Director: Benjamí Naishtat. Intèrprets: Darío Grandinetti, Andrea Frigerio, Alfredo Castro, Diego Cremonesi.
En un petit poble argentí, els mesos previs al cop militar de 1976, un prestigiós advocat veu com la seva vida s’enfonsa després trobar-se amb un home estrany. Un thriller opressiu que va obtenir el Premi al Millor Director i el de Millor actor per Darío Grandinetti al Festival San Sebastián 2018.
Bèlgica, 2018. Documental. 84 min. VOSC
Director: Klara Van És.
Impressionant documental rodat en blanc i negre en un centre de discapacitats mentals que segueix al llarg d’un any la vida de sis interns.
Gran Premi del Jurat al Festival Docville 2018 i 3 Premis Impact Docs Awards 2018.
Àustria. 2018. Drama.117 min.
Director: Nikolaus Leytner. Intèrprets: Bruno Ganz, Simon Morzé, Emma Drogunova.
L’ascens del nazisme a la Viena de 1937 és el rerefons polític d’aquesta curiosa i emotiva història d’amistat entre un jove nouvingut a la ciutat i el vell professor Sigmund Freud.
Film de clausura del CLAM 2019
França. 2018. Tragicomèdia. 94 min.
Director: Julie Bertuccelli. Intèrprets: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Samir Guesmi.
És la història de Claire, una dona que, convençuda que ha arribat el seu últim dia de vida, decideix desfer-se de tot el que té. Història tragicòmica sobre la vellesa, i les relacions entre una mare i la seva filla protagonitzada per dues actrius magnífiques que són mare i filla a la realitat: Catherine Deneuve i Chiara Mastroianni.
PREMI PERE CASALDÀLIGA
Cada any, en el marc del Festival es lliura el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement honorífic a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a la solidaritat entre els pobles o les persones.
Properament se’n donarà a conèixer el guanyador i l’acte de lliurament serà el diumenge 5 de maig, a les 12 del migdia, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas.
PREMI HONORÍFIC A SERGI LÓPEZ
El reconegut actor Sergi López rebrà un reconeixement en el marc del CLAM per la seva trajectòria professional. Serà el dimarts 7 de maig, a les 8 del vespre, a Manresa. Durant l’acte, es projectarà el seu darrer film, “Staff Only”, que narra la història d’una jove de vacances al Senegal que coneix un treballador del resort on s’allotja i pren consciència de les desigualtats socials i les traves de les diferències entre cultures.
TAULA DE YOUTUBERS
El món dels youtubers i les seves poderoses plataformes de comunicació audiovisual també seran protagonistes a les activitats paral·leles del CLAM. El dissabte 11 de maig, a les 5 de la tarda a Navarcles, tindrà lloc una taula rodona amb els reconeguts youtubers Jordi Wild, que té 8,5 milions de subscriptors; Lytos, amb més d’un milió; i Joan Planas, amb 115.000 seguidors, que parlaran de les seves activitats i passions pel cinema i la música.
PREMI INSERT A LA CREACIÓ AUDIOVISUAL DE PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL·LECTUAL
AMPANS, en col·laboració i en el marc del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya (CLAM), convoca un premi per donar suport al talent, la creativitat i l’expressió artística en format audiovisual, de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament.
Les arts audiovisuals s’han convertit en una eina important de motivació i aprenentatge per a la inclusió activa de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per donar impuls a aquesta realitat i fomentar la transmissió de valors i drets mitjançant el cinema, AMPANS ha fet la convocatòria d’aquest premi dotat amb 500€ i estaueta.
El termini per rebre propostes a concurs finalitza demà, 12 d’abril. Els treballs rebuts fins ara provenen, majoritàriament, de Catalunya i el País Basc.
La col·laboració d’AMPANS amb el CLAM per a la creació d’aquest Premi, es va iniciar l’any passat amb una sessió dins la programació oficial del certamen, en la qual es va exhibir una mostra de realitzacions audiovisuals fetes per diferents entitats de Catalunya que treballen en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual i fan servir l’audiovisual com a eina d’aprenentatge, incentiu i estímul pedagògic.
LA SONORITAT DEL CINEMA VISTA PER DONES
Entre les activitats paral·leles, hi ha “Diàlegs sonors”, un debat i reflexió al voltant del món sonor en la realització d’una pel·lícula. Els efectes, la música, el silenci formen part de la construcció del relat, en són protagonistes. De la mà de Verònica Font, tècnica i dissenyadora de so, i de Laura Casaponsa, compositora musical, coneixerem com es crea l’univers sonor d’un film. Modera Yolanda Olmos, directora de Dones Visuals, entitat organitzadora de l’activitat. Es tracta d’una associació que reuneix més 200 dones professionals del cinema i audiovisual que treballen amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica, i amb la certesa que l’audiovisual no assolirà la màxima qualitat fins que no s’incorporin les mirades i les pràctiques de les dones.
El taller tindrà lloc el dissabte 11 de maig, a les 5 de la tarda, a l’Espai Plana de l’Om de Manresa.
MARIDATGE DE CINEMA I VI
Bodegues Abadal amplia la seva col·laboració amb el CLAM organitzant un maridatge de vi i cinema, que tindrà lloc el dijous 9 de maig, a les 8 del vespre, al mateix celler. El taller buscarà la millor harmonia entre el moment, el vi i el fragment de pel·lícula que millor hi marida. Per tal que pugui ser una vetllada ben enriquidora, comptarem amb la participació de cinèfils experts i s’acompanyarà cada vi amb un tastet.
EL COL·LEGI D’ADVOCATS AMB EL CLAM
El Col·legi d’Advocats de Manresa continua la seva col·laboració amb el Festival amb una trobada centrada en la pobresa energètica i l’habitatge. L’acte tindrà lloc el dilluns 6 de maig, a les 6 de la tarda a l’Auditori Plana de l’Om de la ciutat i es complementarà amb la presentació en exclusiva del tràiler de les millors escenes, en total 6 minuts de metratge inèdit del llargmetratge “Sense sostre”, participat per TV3. L’argument del qual gira sobre un sensesostre que malviu als carrers de Barcelona en companyia del seu gos Tuc. Assistiran a la presentació els dos directors i el productor del llarg, que presentaran el film.
SEMINARI SOBRE SEXE I CINEMA
El dissabte 4 de maig, a les 12 del migdia, a l’Auditori Plana de l’Om de Manresa tindrà lloc un seminari sobre sexe i cinema, a càrrec de Mireia Iniesta, professora de cinema, crítica de cine i activista feminista.
Aquest seminari proposa analitzar la transformació i el tractament de la representació del cos femení i la seva sexualitat al llarg de la història del cinema, a partir d’escenes de diverses pel·lícules, acuradament seleccionades, que reforcen la recerca i fomenten la participació i el debat.
DUES EXPOSICIONS
En aquesta edició, i com a novetat, la sala d’exposicions de la Plana de l’Om de Manresa acollirà dues exposicions durant tots els dies del Festival. D’una banda, s’hi podrà veure l’exposició fotogràfica “Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies” produïda per la Fundació de Dones Euromediterrànies i, de l’altra, “L’ofici del cinema”, una presentació comissariada per la manresana Olga Payan sobre l’ofici d’operador de cinema, amb materials i fotografies procedents d’antics cinemes de la ciutat de Manresa.
EL CLAM A LES BIBLIOTEQUES
Les biblioteques de Manresa i de Navarcles també organitzen activitats coincidint amb el festival: a Manresa, la Biblioteca del Casino organitza una exposició bibliogràfica i una guia de lectura sobre el tema “Immigració i refugiats”. També hi haurà activitats a la Biblioteca de l’Ateneu les Bases. A Navarcles, la Biblioteca Sant Valentí organitza la tertúlia “Parlem de llibres” (dimarts 30 d’abril a les 8 del vespre) per comentar “Emma” amb la seva autora, l’escriptora Maria Barbal. Paral·lelament ho haurà una mostra bibliogràfica amb material relacionat.
SALLENT COM A TERCERA SEU
Sallent és enguany la tercera seu del CLAM. A les seus oficials de Navarcles i Manresa s’hi suma cada any una tercera població que es converteix en seu itinerant. A la Fàbrica Vella de Sallent tindran lloc diverses projeccions i activitats paral·leles que completaran el programa de la 16a edició del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. Entre els actes més destacats, hi ha el concert Camerata Bacasis, el diumenge 5 de maig, a 2/4 de 7 de la tarda.
MÉS DE 1000 ALUMNES TREBALLARAN TEMÀTIQUES SOCIALS EN EL MARC DEL CLAM
Enguany, el CLAM compta amb la participació de 9 centres d’ensenyament de secundària, la majoria de Manresa, però també d’altres municipis com Navarcles, Sallent i Súria. En total, més d’un miler d’alumnes treballaran els valors socials del Festival a través del visionat de diversos films que podran treballar amb un dossier pedagògic que se’ls facilitat des del CLAM.
A més, l’escola FEDAC de Manresa aprofitarà el festival per treballar un projecte d’Erasmus Plus que duen a terme amb altres centres europeus. Els alumnes participants assistiran a diverses sessions del CLAM i tindran una conversa amb membres de l’organització per conèixer les interioritats del festival, entre altres activitats.
UN FESTIVAL QUE SUMA
El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya és possible gràcies a la suma de col·laboradors i patrocinadors: Ajuntaments de Manresa, Navarcles, i Sallent, Diputació de Barcelona, Institut Català de les Empreses Culturals, de la Generalitat de Catalunya, Catalunya Film Festivals, Grup Miquel Alimentació –que hi participa amb la marca Spar- i la fundació IBADA FESMANA.
Properament, trobareu el programa d’activitats detallat al web www.clamfestival.org
Dossier de premsa, abril de 2019