El Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya CLAM ha tancat la seva 16a edició, una de les més potents en qualitat cinematogràfica i actes paral·lels de la seva història, en una gala protagonitzada per l’actriu Mercè Sampietro, que ha fet l’entrega de premi al llarg guanyador. “Carga” i “Alaska is a drag” han estat els llargs premiats pel jurat; i “Historias de la teleprisión” s’ha endut el premi del públic. En l’apartat de curts, el jurat ha premiat “Todos mis padres” i “Il mondiale in piazza”, i el premi del públic ha estat per “Irgendwer”.
Una gala musical i plena de noms propis
L’actriu Mercè Sampietro, que va ser a la primera edició del CLAM i que ha retornat avui per participar en l’entrega de premis, ha agraït al festival “donar visibilitat, a través del cinema, a milions de persones que viuen situacions que no ens podem ni imaginar”.
Sampietro ha estat l’encarregada d’entregar el guardó a Bruno Gascón, director del llargmetratge “Carga”, primer premi del jurat. Gascón, que ha agraït el premi en nom de tot l’equip, ha volgut fer èmfasi en què “la nostra pel·lícula és dura, però la realitat del tràfic de persones és encara molt més dura i cal que sigui explicada”.
La gala de cloenda també ha comptat amb la presència d’Adolfo Garijo, director de “Historias de la teleprisión” i ha estat amenitzada per diverses coreografies que han repassat alguns temes musicals de pel·lícules emblemàtiques.
Premi INSERT per a la Coordinadora Down de Catalunya
Per posar en valor la creació audiovisual de persones amb discapacitat, AMPANS i el CLAM han convocat per primera vegada un premi per donar suport al talent, la creativitat i l’expressió artística de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament, un certament al qual s’han presentat una vintena de curts, tots ells realitzats per equips en els que més de la meitat dels seus integrants son persones amb discapacitat intel·lectual,
S’ha endut el guardó el curtmetratge “On és l’Ivan?”, realitzat pel taller de cinema de la Coordinadora Down de Catalunya i dirigit per l’actriu i directora Mireia Ros. El film se centra en vuit joves amb discapacitat intel·lectual que s’enfronten al repte d’un “Taller d’aproximació al cinema”. L’aventura dels alumnes, culminarà amb el rodatge d’un curt. Un curt escrit, planificat i interpretat per ells mateixos.
Una edició molt reeixida
Ha clos la gala el director del CLAM, Serafí Vallecillos, que ha explicat que “cada any intentem obrir una finestra al món a través del cinema, que també és un mirall on ens sentim reflectits” i ha afegit que “volem anar més enllà de la imatge plana i observar tota la complexitat de la naturalesa humana”.
Vallecillos també ha assegurat que “aquesta ha estat una de les edicions més reeixides del CLAM, que continua marcant una línia ascendent. Volem contribuir a un país més solidari, més culte i més lliure”.
Nota de premsa, 12 de maig de 2019