EL CLAM 2016. La Llibertat

El CLAM, Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, ha engegat els motors per a la celebració de la tretzena edició que, amb les forces renovades i la il·lusió per l’èxit de públic aconseguit l’any 2015, tornarà a unir dos aspectes que són l’essència d’aquest certamen: el cinema compromès i de qualitat i la reflexió sobre les problemàtiques socials.

El setè art i la crítica social es tornaran a agermanar i la programació cinematogràfica es complementarà amb activitats paral·leles adreçades a buscar de bell nou la complicitat d’un públic fidel que ben segur tornarà a fer-nos costat amb la seva presència.

Ara fa gairebé tres anys el festival va proposar un cicle de tres anys de durada al voltant dels tres valors claus per als drets humans i que van servir com a lema de la Revolució Francesa: “Liberté, egalité et fraternité” (llibertat, igualtat i fraternitat).

L’any 2014 el CLAM va reflexionar sobre la Igualtat, fent una crida per abolir les diferències en els drets i els deures de les persones. L’any passat, la Fraternitat fa agafar el testimoni per posar en valor un concepte que és l’autèntic fonament de la solidaritat, i aquest 2016 tanquem el cicle i el cercle temàtic amb la Llibertat, entesa com a concepte individual i col·lectiu i en contraposició a la esclavitud, la subjecció i l’opressió.

Més de dos-cents anys després de la instauració d’aquests tres pilars de la Revolució Francesa -sobre els quals es redacta la Declaració Universal dels Drets Humans- veiem com la crisi econòmica, la inestabilitat financera i les polítiques imposades per un nou absolutisme econòmic amb el pretext de resoldre-la, han fet retrocedir de forma alarmant aquests drets bàsics que havien servit per bastir l’estat del benestar.

Estem vivim crisis internacionals greus, amb guerres, desplaçament creixent de refugiats i amenaces del DAESH, però també crisis internes amb atur continuat, retrocés de la legislació social i laboral, i una desigualtat creixent que fa recordar alguns dels problemes que ja va patir la societat occidental a finals del segle XIX i que van ser l’inici de moments molts convulsos i amb resultats sagnats.

Augmenten les diferències entre rics i pobres, entre els països del nord i del sud, tant a Europa com a la resta del món. La disminució dràstica de les ajudes al desenvolupament i a la cooperació que provenen dels països més rics, fan que als països més pobres s’agreugi l’estat d’unes poblacions abocades a la guerra, a la misèria o a jugar-se la vida als mars o els deserts per buscar un món “millor”.

Europa viu un moment històric marcat per l’increment de les desigualtats econòmiques, la pobresa i un atur que ha arribat a uns nivells inimaginables. És una etapa marcada per la inestabilitat financera, per la creixent distància entre la política institucional i les necessitats socials, per un productivisme insostenible, així com per l’evident retrocés de la sobirania popular. Aquest continent i el món en general és víctima avui d’un capitalisme global que desmantella drets i precaritza la vida de la gent. Perquè no ho dubteu, la llibertat sense igualtat genera injustícia.

En aquest context social, on la llibertat individual i col·lectiva està en perill, el CLAM no vol ni pot romandre impassible i tornarà a aportar al seu gra de sorra per reflexionar i sensibilitzar d’un tema que ens afecta a tots i a totes.

El cinema és la nostra passió, però també una plataforma única de denúncia, de compromís i de justícia social. És per això que, un any més, hi posarem la nostra feina i la nostra il·lusió per encomanar-la i compartir-la amb tots vosaltres.