2016
Josefina Molina
ESQUILACHE (Espanya)

equilache_josefina_molina

 

josefina molina Festival clam 2016 b   josefina molina Festival clam 2016 a

Aquesta pel·lícula és un dels films més representatius de l’autora cordovesa, amb guió de Joaquim Oristrell. Narra la història de una revolta popular anomenada “motí d’Esquilache” a l’Espanya del segle XVIII en ple regnat de Carles III. Compta amb un repartiment de luxe, amb les grans estrelles del cinema espanyol de l’època.

Josefina Molina (Còrdova, 1936), primera dona diplomada en Direcció a l’Escuela Oficial de Cinematografía, és un referent per a les cineastes espanyoles. Es va obrir pas en el món del cinema i la televisió durant l’època franquista i va ser una de les principals realitzadores de televisió durant els anys 60 amb espais de prestigi com Hora Once o els mítics Estudio 1.

Després de la llarga elaboració de la sèrie Teresa de Jesús (1984), va dirigir Esquilache (1989) i La Lola se va a los puertos (1993). Al llarg de la seva extensa trajectòria professional, la realitzadora ha explicat històries en diferents formats i llenguatges, totes elles sobre una base literària. En teatre va dirigir la mítica Cinco horas con Mario (1979), monòleg sobre el text de la novel·la homònima de Miguel Delibes, interpretat per Lola Herrera. Aquesta mateixa versió donaria lloc, dos anys més tard, al film Función de noche, una exploració del món de la parella a través de la relació personal entre dos actors, Lola Herrera i Daniel Dicenta, que s’interpreten a ells mateixos.

Actualment, Molina és presidenta d’honor de l’Asociación de mujeres cineastes y de medios audiovisuales (CIMA), l’associació de dones cineastes que ella mateixa va fundar juntament amb Chus Gutiérrez, Helena Taberna, Inés París,Isabel Coixet, Icíar Bollaín, Mireia Ros o Judith Colell, entre altres.

2011 JAFAR PANAHI director de cinema
2010 CRISTINA ROTA actriu i productora
2009 MONTXO ARMENDARIZ , director de Cinema
2008 PATRICIO GUZMAN director de cinema
2007 ELÍAS QUEREJETA productor de cinema
2006 M. DEL MAR BONET cantautora
2006 VENTURA PONS director de cinema
2006 JAIME CAMINO director de cinema
2005 LLORENÇ SOLER director de cinema
2004 JOSEP M.NUNES director de cinema
2004 MIQUEL PORTER I MOIX catedràtic de cinema i escriptor