2018
Agustí Villaronga

 

Nascut a Palma de Mallorca l’any 1953, es va llicenciar en Història de l’Art. Va treballar com professor d ́Imatge i periodista, abans de fer-se actor de teatre a Barcelona en muntatges d ́homes tan prestigiosos en l’escena com Pere Planella, Ricard Salvat i Victor García i en companyies com la de Núria Espert. Va passar al cinema on va fer també d’actor i es va iniciar en el curtmetratge, amb films premiats arreu i que ja demostraven la seva capacitat fabuladora, com ara “Anta mujer” (1976), “Laberint” (1980) i “Al Mayurka” (1980).

Els seus llargmetratges han merescut guardons al Festival de Berlin i a la Mostra Internazionale del Film de Fantasciencia e del Fantastico de Roma. Ha obtingut també els premis Ariel a Mèxic, el Goya pel millor guió per “El niño de la luna” (1989), el Fotogramas de Plata i el Sant Jordi. La seva pel·lícula “Pa negre” (2010) va guanyar el 2011 9 Premis Goya (entre ells el de Millor direcció) d’un total de 14 nominacions. També va ser guardonat amb la Petxina de Plata a la millor actriu (Nora Navas) i fou seleccionada per competir per l’Óscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

L’any 2001 se li va atorgar el Premi Nacional del Cinema de la Generalitat de Catalunya i el 2011 va ser premiat amb el Premi Nacional de Cinematografia pel Ministeri de Cultura.

El seu cinema es caracteritza per la gosadia expressiva, la creació d’atmosferes inquietants i la intensa comunicació amb els actors.

2016
Josefina Molina
ESQUILACHE (Espanya)

equilache_josefina_molina

josefina molina Festival clam 2016 b   josefina molina Festival clam 2016 a

Aquesta pel·lícula és un dels films més representatius de l’autora cordovesa, amb guió de Joaquim Oristrell. Narra la història de una revolta popular anomenada “motí d’Esquilache” a l’Espanya del segle XVIII en ple regnat de Carles III. Compta amb un repartiment de luxe, amb les grans estrelles del cinema espanyol de l’època.

Josefina Molina (Còrdova, 1936), primera dona diplomada en Direcció a l’Escuela Oficial de Cinematografía, és un referent per a les cineastes espanyoles. Es va obrir pas en el món del cinema i la televisió durant l’època franquista i va ser una de les principals realitzadores de televisió durant els anys 60 amb espais de prestigi com Hora Once o els mítics Estudio 1.

Després de la llarga elaboració de la sèrie Teresa de Jesús (1984), va dirigir Esquilache (1989) i La Lola se va a los puertos (1993). Al llarg de la seva extensa trajectòria professional, la realitzadora ha explicat històries en diferents formats i llenguatges, totes elles sobre una base literària. En teatre va dirigir la mítica Cinco horas con Mario (1979), monòleg sobre el text de la novel·la homònima de Miguel Delibes, interpretat per Lola Herrera. Aquesta mateixa versió donaria lloc, dos anys més tard, al film Función de noche, una exploració del món de la parella a través de la relació personal entre dos actors, Lola Herrera i Daniel Dicenta, que s’interpreten a ells mateixos.

Actualment, Molina és presidenta d’honor de l’Asociación de mujeres cineastes y de medios audiovisuales (CIMA), l’associació de dones cineastes que ella mateixa va fundar juntament amb Chus Gutiérrez, Helena Taberna, Inés París,Isabel Coixet, Icíar Bollaín, Mireia Ros o Judith Colell, entre altres.

2011 JAFAR PANAHI director de cinema
2010 CRISTINA ROTA actriu i productora
2009 MONTXO ARMENDARIZ , director de Cinema
2008 PATRICIO GUZMAN director de cinema
2007 ELÍAS QUEREJETA productor de cinema
2006 M. DEL MAR BONET cantautora
2006 VENTURA PONS director de cinema
2006 JAIME CAMINO director de cinema
2005 LLORENÇ SOLER director de cinema
2004 JOSEP M.NUNES director de cinema
2004 MIQUEL PORTER I MOIX catedràtic de cinema i escriptor