No events available!
No events available!

Joan Soler

Nascut a Manresa l’any 1962, cineasta manresà de formació i de professió. Principal impulsor i fundador del Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa que, durant tretze edicions, es va convertir en referent del gènere a nivell europeu. En va ser director fins l’any 2007 i va ocupar el càrrec de President de la Coordinadora de Festivals de Cinema i Vídeo de Catalunya entre  els anys 2005 i 2009.

Amb la seva pròpia productora, Cinefilms Productions, Soler es va especialitzar en el cinema documental de temàtica social i històrica, obtenint el reconeixement dels certàmens europeus més importants i guanyant diferents premis d’entre els que destaca el Goya de l’Acadèmia del Cinema Espanyol l’any 2004 pel documental Els nens del Nepal. Un parell d’anys després tornaria a ser nominat als Goya pel documental Abandonatii.

Director incansable, ha deixat petjada pel seu activisme cultural i la implicació personal en favor dels valors cinematogràfics al servei del compromís social.

ABANDONATii

DISSABTE, 6 DE MAIG A LES 19:00
ESPAI LA PLANA DE L’OM, MANRESA

2006. Catalunya (Espanya). 26 min. Director: Joan Soler. Documental. VOSE.

El final de la dictadura de Nicolae Ceaucescu comportà una precarietat econòmica a Romania, i un dels seus efectes va ser la proliferació de nens, orfes o no, que malvivien pels seus carrers. Joan Soler, guanyador del Goya a millor curtmetratge documental per Los Niños del Nepal, filma el dia a dia d’aquests nens que malviuen al subsòl de l’Estació del Nord a Bucarest entre la misèria i l’addicció a substàncies sintètiques.

Lluís Miñarro

Nascut a Barcelona el 1949, Lluís Miñarro és productor i director de cinema.

El 1989 crea la societat EDDIE SAETA, una companyia de producció audiovisual, inicialment dedicada a la publicitat, però que ben aviat va fer el salt al cinema. El seu compromís amb el cinema de autor queda palès amb la producció de títols com Coses que mai et vaig dir (1996) d’Isabel Coixet, Les mans buides (2003) de Marc Recha o A la ciutat de Sylvia (2007) de José Luis Guerín, que han obtingut presència i reconeixement en festivals internacionals.

Com a director, ha dirigit els llargmetratges Familystrip (2009), Blow Horn (2009) i Stella Cadente (2014) i dos curtmetratges: 101 (2012 ) i Escudella (2015).

El 2011, va ser distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona i és membre de l’Acadèmia de Cinema Europeu i de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. També és considerat com un dels renovadors intel·lectuals del nostre cinema.

FAMILYSTRIP

DISSABTE, 6 DE MAIG A LES 20:30.
LA CREUETA, NAVARCLES

2009. Espanya. 75 min. Director: Lluís Miñarro. Intèrprets: María Luz Albero Calvo, Francesc Herrero, Francesc Miñarro Bermejo. VOE.

L’Espanya que es difumina. Assistim a l’elaboració d’un quadre, un retrat de família que ens revela una generació que desapareix: els nostres majors. Dos supervivents de la guerra civil i la postguerra ens relaten els seus més íntims secrets, que no són altres que l’aposta per la vida. Una altra visió de la nostra memòria col·lectiva …

Asunción Balaguer

L’actriu, nascuda a Manresa el 1925, va debutar al teatre sota la direcció de Manuel Tamayo i va ingressar a la companyia Lope de Vega, on va conèixer Francisco Rabal, amb qui va estar casada des del 1951 fins a la seva mort, el 2001. Sent primera actriu amb Tamayo, va realitzar nombroses gires pel Nord d’Espanya i Centreamerica, per després abandonar la companyia i muntar una pròpia juntament amb Paco Rabal.

Durant la seva extensa carrera professional, ha treballat en teatre, televisió i cinema, en pel·lícules com Pájaros de papel (2010), ¿Tú qué harías por amor? (2000), Silencio roto (2001), El palomo cojo (1995) o Una casa en las afueras (1995), entre moltes.

Ha estat guardonada amb la Biznaga de Plata del Festival de Málaga de Cinema Espanyol a la Millor Actriu per Las huellas borradas (1999), el premi Actúa de l’AISGE (2010), el Premi Tota una Vida de la Unió d’Actors (2011) i la Creu de Sant Jordi (2013), entre altres.

EL HERMANO BASTARDO DE DIOS

DIMARTS, 2 DE MAIG A LES 21:00
ESPAI LA PLANA DE L’OM, MANRESA

1986. Espanya. 102 min. Director: Benito Rabal. Intèrprets: Francisco Rabal,  Asunción Balaguer,  Liberto Rabal,  Agustín González, María Luisa Ponte. VOE.

Pepe Luis és un nen de 7 anys de Cuenca que va viure en pròpia carn els anys més durs de la Guerra Civil espanyola i la posterior dictadura fascista de Franco. Viu amb el seu oncle i els seus avis en una mateixa casa i, des de la seva mirada infantil, ens presenta els seus problemes i preocupacions. Una adaptació de la novel·la de José Luis Coll.