Cartell Clam 2018

 

El CLAM no podria haver trobat un millor moment per celebrar el seu 15è aniversari: la designació de Manresa com a capital de la cultura catalana durant el 2018. Doble efemèride, doncs. I una oportunitat per posar en relleu la iniciativa cultural de la Catalunya Central i per reivindicar el dinamisme de projectes que, com el nostre, segueixen una dinàmica de baix a dalt. Som tributaris de la tradició cinèfila del cineclubisme, de l’aventura del Fecinema, de la visió i la determinació del Galliner… i de tants altres projectes nascuts a casa nostra gràcies a la iniciativa ciutadana, que les nostres institucions (essencialment l’Administració local) han tingut l’encert de recolzar i promoure. Junts contribuïm a formar un entramat vital sense el qual probablement, més enllà del gran centre gravitatori de Barcelona, fora del qual poques coses aconsegueixen captar l’atenció i l’interès general, el país semblaria un desert cultural.

Us presentem, per commemorar aquesta efemèride, un programa ambiciós, farcit de bon cinema. 50 títols, dels quals 14 són curtmetratges, que amaguen autèntiques joies cinematogràfiques que de ben segur us delectaran. No mancaran a la cita directors, actors… fins a una vintena de persones convidades que ens parlaran de les seves pel·lícules i de cinema. Us presentem també dos nous espais en el festival, nascuts gràcies a la complicitat de Dones Visuals i d’AMPANS, que configuren una aposta que marcarà les properes edicions: un dedicat a la visió femenina del món del cinema i un altre a la integració de les persones amb discapacitat intel·lectual en la indústria audiovisual.

El tema triat per aquesta edició ha estat “La revolució tecnològica i el bé comú”. Algunes activitats i algunes pel·lícules ens guiaran en la reflexió. Anem cap a una societat on les màquines ajudaran a resoldre els problemes de la humanitat i del planeta o, ben al contrari, els accentuaran? Un tema de màxima actualitat en una societat on la tecnologia digital és omnipresent i està modificant dramàticament la manera com ens relacionem, com produïm i com entenem el món.

Per acabar, el CLAM, fidel a la seva vocació de denúncia i de promoció de la solidaritat i els valors humans, no pot quedar indiferent a la gravetat de la situació que estem vivint a casa nostra en l’àmbit polític i en el social. El respecte a la diversitat d’opinions i d’opcions polítiques és difícilment compatible amb la persecució a que es sotmeten persones que posen en qüestió l’statu quo; persecució de la qual, lamentablement, es comencen a acumular els exemples. Mentrestant, assistim indignats a l’espectacle de la negació de drets fonamentals per a amplis sectors de la població que no s’estan beneficiant de la pretesa recuperació econòmica: joves que no troben treball, precarietat laboral, pensions de misèria, emigrants i refugiats que moren a mar… a tots ells el nostre CLAM de solidaritat.