El Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col·laboració de l’associació Araguaia amb el bisbe Pere Casaldàliga.  És impossible conèixer tots els projectes solidaris i, encara menys, persones que mereixin ser reconegudes per la seva tasca envers els altres. És per això que demanem la teva col·laboració. Si en el teu municipi hi ha alguna entitat o persona que creus que pugui ser candidata a rebre el Premi Pere Casaldàliga, t’agrairem que ens facis arribar informació.

2018

VOCES

Fundat pel músic veneçolà Pablo González, VOZES és un projecte musical i social que, des de l’any 2004, treballa per apropar la música i l’art a infants i adolescents a barris amb dificultat d’accés a la cultura, a través de la formació musical gratuïta i la cessió d’instruments als beneficiaris.

VOZES compta amb diferents formacions artístiques que van consolidant-se. Es treballa des de l’aprenentatge col·lectiu, a través dels quals s’aconsegueix que la motivació i l’amor per la música incideixin en l’augment de l’autoestima, la responsabilitat, el compromís, la disciplina, la solidaritat … eixos centrals que els joves músics treballen a través d’aquest projecte.

Alhora, compromesos en potenciar el sentiment de pertinència als barri on s’ubiquen i al mateix temps crear vincles amb els teixits associatius, VOZES treballa des dels diferents espais dels barris, mitjançant la participació de les formacions artístiques a festes de barri, associacions de comerciants, associacions de veïns, entitats, districtes…

Actualment a Barcelona VOZES proporciona formació a més de 500 infants i adolescents als districtes de Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu, barris com Ciutat Meridiana, Vallbona, Trinitat Nova, Besòs Maresme, La Pau, Bon Pastor, Trinitat Vella…

Més informació a:
www.vozes.org

2016
Reconeixement clam proacticaArms

Proactiva Open Arms
L’ONG catalana –nascuda a Badalona- Proactiva Open Arms va ser reconeguda amb el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2016.

El jurat, format per les entitats representatives del sector de la cooperació i l’activisme solidari com l’Associació Aragauia amb el Bisbe Casaldàliga, Oxfam Intermon, Justícia i Pau i FICNA, i després de valorar diverses candidatures, va decidir atorgar aquest guardó a Proactiva Open Arms “per ser un exemple d’una tasca admirable per salvar al mar Egeu les vides de persones que fugen de l’horror de la guerra als seus països, especialment de Síria, però també d’Iraq, Afganistan, Somàlia i Pakistan”.

El CLAM valora també el fet que “el seu treball humanitari, a banda d’evitar la mort segura de moltes persones, contribueix a visibilitzar i denunciar el drama de la major crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial, així com fer evident la passivitat de les institucions a l’hora de donar resposta a unes persones que arriben a Europa amb la mirada plena d’una profunda desesperació i amb l’esperança d’iniciar un futur millor”.

Proactiva Open Arms, amb el suport de molta gent anònima, segueix fil per randa l’esperit, el missatge i els fets que defensa el bisbe Pere Casaldàliga per ajudar a qui més ho necessita i, per tant, “mereix sens dubte aquest guardó que duu el seu nom.
www.proactivaopenarms.org

2010

Inshuti per la seva tasca de sensibilització i denúncia de la vulneració dels drets humans a la zona dels grans llacs d’Àfrica i per apostar per la cooperació en projectes humanitaris destinats a millorar la precària situació de les víctimes dels conflictes de la zona.
El guardó va ser lliurat el 28 de febrer de 2010 per l’honorable expresident de la Generalitat de CatalunyaPasqual Maragall.

2009
l3_09-1

El gironí Jordi Planas, en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a cooperant i col·laborador en entitats solidàries. Planas és l’impulsor del Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament, coordinador de la campanya de sensibilització de l’Agenda Llatinoamericana, una entitat compromesa amb els moviments de desenvolupament social a l’Amèrica del Sud i també està vinculat a la Comissió de Justícia i Pau de Girona.
El guardó va ser lliurat el 26 d’abril de 2009 per Josep M. Carrillo, president de l’entitat organitzadora del festival Clam.

2008
2008

Pallassos sense fronteres, entitat que va néixer l’any 1993, per la seva tasca a favor de la infància en llocs de conflicte, en indrets d’arreu del món i en situacions de crisi, i també pels aspectes ètics que inspiren aquesta organització com l’humanisme, la imparcialitat, la voluntarietat, el respecte cultural, la denúncia i la financiació ètica. El guardó va ser lliurat el 3 de maig de 2008 per Glòria Casaldàliga, neboda del bisbe emèrit Pere Casaldàliga i membre d’Araguaia.

2007
2007

El sacerdot Enrique de Castro (Madrid, 1943) per la seva lluita continuada, durant més de 30 anys, contra l’exclusió social dels joves amb problemes de drogoaddicció i per ser un defensor dels drets dels immigrants. El Pare Castro és el successor del famós Padre Llanos, que va començar el treball amb els més desafavorits del barri de Vallecas en el anys més durs de la dictadura franquista. El guardó el va entregar la periodista Mònica Terribas.

2006
2006

ACSUR-Las Segovias: “Asociación para la Cooperación con el Sur- Las Segovias”, una organització amb 20 anys d’història i més de 90 projectes d’ajuda humanitària i de sensibilització a Centreamèrica, al Carib, a la Regió Andina, a Palestina, al Marroc i al Sàhara Occidental. El guardó va ser liurat per l’escriptor portuguès i Nobel de Literatura, José Saramago, i amb la presència de Joan Saura, conseller de la Generalitat de Catalunya.

2005
2005

Entitat C.C.ONG Ajuda al Desenvolupament de Sant Sadurní d’Anoia, responsable de diferents projectes de cooperació a Àfrica. El guardó va ser lliurat pel Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel.

2004
2004

Bages per tothom, en el seu 15è aniversari, pels treballs realitzats en la integració dels nou vinguts i en l’apropament de les realitats del Bages i del Marroc. La persona encarregada d’entregar-lo va ser Francesc Escribano, director general de Televisió de Catalunya, per la seva relació d’amistat amb el bisbe Pere Casaldàliga.