El Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col·laboració de l’associació Araguaia amb el bisbe Pere Casaldàliga.  És impossible conèixer tots els projectes solidaris i, encara menys, persones que mereixin ser reconegudes per la seva tasca envers els altres. És per això que demanem la teva col·laboració. Si en el teu municipi hi ha alguna entitat o persona que creus que pugui ser candidata a rebre el Premi Pere Casaldàliga, t’agrairem que ens facis arribar informació.

2010: Inshuti per la seva tasca de sensibilització i denúncia de la vulneració dels drets humans a la zona dels grans llacs d’Àfrica i per apostar per la cooperació en projectes humanitaris destinats a millorar la precària situació de les víctimes dels conflictes de la zona.
El guardó va ser lliurat el 28 de febrer de 2010 per l’honorable expresident de la Generalitat de CatalunyaPasqual Maragall.

l3_09-12009: El gironí Jordi Planas, en reconeixement a la seva llarga trajectòria com a cooperant i col·laborador en entitats solidàries. Planas és l’impulsor del Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament, coordinador de la campanya de sensibilització de l’Agenda Llatinoamericana, una entitat compromesa amb els moviments de desenvolupament social a l’Amèrica del Sud i també està vinculat a la Comissió de Justícia i Pau de Girona.
El guardó va ser lliurat el 26 d’abril de 2009 per Josep M. Carrillo, president de l’entitat organitzadora del festival Clam.

20082008: Pallassos sense fronteres, entitat que va néixer l’any 1993, per la seva tasca a favor de la infància en llocs de conflicte, en indrets d’arreu del món i en situacions de crisi, i també pels aspectes ètics que inspiren aquesta organització com l’humanisme, la imparcialitat, la voluntarietat, el respecte cultural, la denúncia i la financiació ètica. El guardó va ser lliurat el 3 de maig de 2008 per Glòria Casaldàliga, neboda del bisbe emèrit Pere Casaldàliga i membre d’Araguaia.

20072007: El sacerdot Enrique de Castro (Madrid, 1943) per la seva lluita continuada, durant més de 30 anys, contra l’exclusió social dels joves amb problemes de drogoaddicció i per ser un defensor dels drets dels immigrants. El Pare Castro és el successor del famós Padre Llanos, que va començar el treball amb els més desafavorits del barri de Vallecas en el anys més durs de la dictadura franquista. El guardó el va entregar la periodista Mònica Terribas.

20062006: ACSUR-Las Segovias: “Asociación para la Cooperación con el Sur- Las Segovias”, una organització amb 20 anys d’història i més de 90 projectes d’ajuda humanitària i de sensibilització a Centreamèrica, al Carib, a la Regió Andina, a Palestina, al Marroc i al Sàhara Occidental. El guardó va ser liurat per l’escriptor portuguès i Nobel de Literatura, José Saramago, i amb la presència de Joan Saura, conseller de la Generalitat de Catalunya.

20052005: Entitat C.C.ONG Ajuda al Desenvolupament de Sant Sadurní d’Anoia, responsable de diferents projectes de cooperació a Àfrica. El guardó va ser lliurat pel Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel.

20042004: Bages per tothom, en el seu 15è aniversari, pels treballs realitzats en la integració dels nou vinguts i en l’apropament de les realitats del Bages i del Marroc. La persona encarregada d’entregar-lo va ser Francesc Escribano, director general de Televisió de Catalunya, per la seva relació d’amistat amb el bisbe Pere Casaldàliga.

Resum

RECONEIXEMENTS CLAM:
2011 JAFAR PANAHI director de cinema
2010 CRISTINA ROTA actriu i productora
2009 MONTXO ARMENDARIZ , director de Cinema
2008 PATRICIO GUZMAN director de cinema
2007 ELÍAS QUEREJETA productor de cinema
2006 M. DEL MAR BONET cantautora
2006 VENTURA PONS director de cinema
2006 JAIME CAMINO director de cinema
2005 LLORENÇ SOLER director de cinema
2004 JOSEP M.NUNES director de cinema
2004 MIQUEL PORTER I MOIX catedràtic de cinema i escriptor

PREMI PERE CASALDÀLIGA A LA SOLIDARITAT
2011 entitat UNIÓ ROMANÍ, entregat per José Mª Mena, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
2010 entitat INSHUTI, de Manresa , entregat per Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de catalunya
2009 JORDI PLANAS, impulsor de l`agenda llatinoamericana i del fons català de cooperació, entregat per Josep M. Carrillo
2008 Entitat PALLASSOS SENSE FRONTERES, entregat per Glòria Casaldàliga.
2007 ENRIQUE DE CASTRO, entregat per MÒNICA TERRIBAS, periodista de TV3.
2006 Entitat ACCSUR LAS SEGOVIAS, entregat per JOSÉ SARAMAGO, Premi Nobel de Literatura.
2005 Entitat CC ONG AJUDA AL DESENVOLUPAMENT, de Sant Sadurní d’Anoia, entregat per Adolfo Perez Esquivel, escriptor i Premi Nobel de la Pau.
2004 Entitat BAGES PER A TOTHOM, de Manresa, entregat per Francesc Escribano. escriptor i director de TV·