Navàs s’afegeix a Navarcles i Manresa com a seu de la 14a edició del Festival Clam

 

L’organització del Clam ha arribat a un acord amb l’entitat FotoFilm Navàs per dur a la localitat bagenca una part de la programació de la nova edició del Festival de Cinema Social de Catalunya, que tindrà lloc del 27 d’abril a 7 demaig.

Navarcles, 9 de març de 2017.- La població bagenca de Navàs serà també, conjuntament amb Navarcles i Manresa, seu de la 14a edició del Festival de Cinema Social de Catalunya (CLAM), que tindrà lloc 27 d’abril al 7 de maig.  L’organització del Clam ha arribat a un acord amb l’Associació Cultural FotoFilm Navàs, una entitat amb àmplia tradició cultural i cinematogràfica, per projectar algunes de les pel·lícules que formaran part de la programació.

Com es va anunciar el mes de gener passat, el Clam,  després de 13 anys d’èxit continuat a la població de Navarcles, ha iniciat una nova etapa de creixement cap el territori amb voluntat d’esdevenir un festival de projecció supralocal. Amb aquest objectiu, a banda de Navarcles, ciutat on continuaran passant els esdeveniments amb més càrrega simbòlica i institucional, enguany s’ha incorporat Manresa com a nova seu. L’organització va decidir també  triar cada any una tercera seu al territori de forma itinerant. En aquesta primera ocasió serà Navàs, una elecció que respon a la bona relació de  l’organització amb l’entitat cultural navassenca.

Amb aquesta estratègia el Clam busca fer-se més present en el territori i especialment en punts estratègics des del punt de vista de l’impacte i dels públics potencials. Alhora, possibilita un acostament als seus públics i fomenta l’interès d’aquests per desplaçar-se a les altres seus del festival.

FotoFilm Navàs, una entitat amb un ampli bagatge cultural

FotoFilm Navàs és una entitat creada a Navàs (Bages) el 23 d’abril de 1978 amb l’objectiu d’associar els seus cineastes amateurs. Les seves primeres activitats foren la participació en diferents concursos locals i regionals de fotografia i cinema. El 1980 presenta una selecció dels curts rodats pels seus socis a la seu del Film Club Manresa. Després d’algunes jornades d’aprenentatge a Manresa, decidí impulsar un Concurs Nacional de Cinema Amateur. La primera edició es realitza el 1982 i fou organitzada per Joan Bertrán, Josep Giralt, Josep Obradors, Sadurní Rovira i Josep Vendrell. Conscients de la progressió irresistible del vídeo, optaren per incorporar-lo el 1993.

Entre el 1990 i el 1995 el certamen es convertí en internacional, però les diferències abismals de producció entre els treballs estatals i els procedents d’escoles nord-americanes els convenceren de tomar a la fórmula original. El 1996, de bell nou nacional, es convertí en el tercer més antic de Catalunya de la modalitat. A partir de la segona meitat de la dècada del 1990 els curts en vídeo ja dominaren d’una forma aclaparadora i la presencia de! format super-8 mm fou gairebé testimonial. Entre els treballs guardonats en la seva història sobresurten títols com ara “Ruta a Utah” (1996, Ramon Font), una de les perles de l’últim cinema amateur català, i “Los girasoles” (1999, José i Manuel Lagares), que després aconseguí el Goya al millor curt animat. L’organització d’aquest certamen, que el 2003 arriba a les 22 edicions del nacional i la de vídeo, és l’activitat més coneguda de l’entitat, si bé no l’única.

El 1997, per exemple, recupera els projectors i altres materials procedents dels antics cinemes  navasencs i engega projeccions periòdiques  de cinema popular a l’aire lliure. També ha celebrat, des del 1999, diverses sessions de cinefòrum. L’entitat no tan sols manté l’únic concurs no comercial existent al Bages, sinó  que ha esdevingut un focus de resistència cultural en cobrir oportunament i amb vocació popular la parcel·la de l’exhibició generalista.

Fotofilm-Logo_

Recull premsa
Regió7
Naciodigital
Vilaweb