El festival de cinema CLAM presenta el cartell oficial de la seva 14a edició

cartell-Festival-Clam2017El signa la dissenyadora manresana Anna Maria Jíménez, amb una imatge que fusiona de forma creativa la cinematografia i la temàtica de reflexió d’una edició que enguany fixa la mirada en els  “Herois de la Salut”.

Navarcles, 28 de març de 2017.- El CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, ha presentat avui el cartell oficial de la seva 14a edició, un certamen que se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig a Navarcles, Manresa i Navàs, i que preveu, com sempre i a banda de l’oferta cinematogràfica, el lliurament del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i un munt d’activitats de revindicació, reflexió i de compromís social.

La imatge seleccionada per aquesta edició la signa la dissenyadora manresana Anna Maria Jiménez, amb una proposta artística que pretén reflexionar de forma creativa sobre el binomi que protagonitza el certamen: la cinematografia compromesa i el tema escollit enguany:  “Herois de la Salut”.

Ana Maria Jiménez és dissenyadora gràfica i industriall, graduada en disseny multidisciplinar, guanyadora del primer premi de Design With Food (grandma’s Design 2013), directora artística en el projecte Ressopó (Reproduccions de Sons Poètics), acte inaugural del Festival Manrusiònica 2014.

Segons Anna Maria Jimenez, la imatge del cartell és una composició que té per objectiu “crear una imatge fresca, innovadora i provocadora” amb un composició que treballa la simetria per connotar els dos conceptes bàsics d’aquesta edició del festival: el cinema i el món de la Salut.

 

Una edició dedicada als “Herois de la Salut”

El CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya,  ja fa dies que va engegar els motors per a la celebració de la 14a edició que, amb les forces renovades i la il·lusió per l’inici d’una nova etapa, tornarà a unir dos aspectes que són l’essència d’aquest certamen: el cinema compromès i de qualitat i la reflexió sobre les problemàtiques socials. El setè art i la crítica social es tornaran a agermanar i la programació cinematogràfica es complementarà amb un programa d’activitats paral·leles adreçades a buscar de bell nou la complicitat d’un públic fidel.

En la darrera edició, el documental australià “The surgery ship”, sobre el treball d’un vaixell hospital, va ser la gran guanyadora del festival, aconseguint el suport del jurat i del públic. L’interès que van mostrar els seguidors del festival per aquesta temàtica va fer que l’organització decidís dedicar aquesta nova edició a la salut i concretament als que anomenem “Herois de la Salut”.

Segons l’organització del Clam, “quan parlem d’herois, parlem d’un munt de persones que de forma individual o formant part de organitzacions sense ànim de lucre posen a disposició de les persones tota la seva professionalitat i els seus coneixements sanitaris per contribuir a preservar-los la vida i alleugerir-los  del seu patiment, sense distinció de sexe, raça i religió. Persones i professionals de la salut allunyats d’interessos econòmics i geopolítics amb vocació d’atendre, que anteposen els seus valors d’humanitat i ètica personal com a eix de vida al servei de qui realment ho necessita. Conflictes armats arreu del món, violència, epidèmies o malalties oblidades, desastres naturals o llocs d’exclusió mèdica són alguns dels destins o objectius més visibles d’aquestes persones i organitzacions, però aquests no són els únics”.

Per als responsables del festival “les necessitats i les mancances en salut no només les pateixen les persones de països no desenvolupats o en conflicte. La crisi econòmica dels darrers anys, els estralls provocats per un capitalisme salvatge, l’atur, els efectes de la globalització i l’arribada massiva de persones que fugen dels seus països en busca d’un món millor ha provocat un creixement espectacular de les desigualtats. La pobresa  i la vulnerabilitat ha arribat també als nostres carrers i al replà de casa nostra, davant la passivitat d’unes administracions que no poden o no volen destinar-hi més recursos”.

 

Donar resposta a les necessitats

En aquest camí, són moltes les organitzacions, les entitats i les persones que treballen des de fa anys per donar resposta a aquestes  necessitats a prop de casa per garantir la dignitat de tots i totes, ja sigui cobrint mancances alimentàries elementals, amb programes adreçats a infants, joventut, gent gran, lluita contra el càncer, salut mental o l’alzheimer, entre d’altres.

El CLAM també vol reconèixer i donar visibilitat a d’altres persones i  actituds i que sovint passen desapercebudes com la de molts professionals de la salut que amb vocació de servei, malgrat les retallades econòmiques que han patit, hi aporten hores suplementàries i un plus d’humanitat al costat de pacients i famílies. Tampoc no podem oblidar les múltiples accions de persones anònimes que, des del voluntariat, hi posen un gra de sorra de suport afectiu i la seva proximitat cap a qui ho necessita.

Per a la organització del festival “ben segur, moltes persones i organitzacions de l’entorn de la salut trobaran que la paraula “heroi” no és el nom el més adequat per definir la seva actitud “natural”, basada en l’atenció humanitzada amb els pacients. Però, des de l’organització del CLAM, amb el concepte “heroi” es vol retre homenatge i destacar a una actitud individual admirable, que fuig del seu espai de confort per apaivagar el patiment dels necessitats amb l’objectiu final d’intentar pal·liar els desajustos d’un món que, malauradament, encara prioritza les relacions mercantils per sobre la dignitat humana”.

Recent Posts