Els ajuntaments de Navarcles i Manresa uneixen esforços per donar un nou impuls al festival de cinema CLAM 

El certamen passarà a dir-se “Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya”, amb l’objectiu de potenciar el seu lideratge com a festival cinematogràfic de referència al país.

Navarcles-Manresa -11 de gener de 2017.- Avalat per la seva trajectòria ascendent i l’èxit de públic de les darreres edicions, l’organització del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles (CLAM) farà un important pas endavant amb la voluntat de fer créixer molt més un certamen que l’any que ve celebrarà -del 27 d’abril al 7 de maig-  la seva 14a edició, amb el títol “Herois de la Salut” com a eix central de reflexió i debat.

Els detalls d’aquesta nova etapa del CLAM han estats presentats avui per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; l’alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el director del festival, Serafí Vallecillos; el president de l’entitat FICNA, Josep Maria Carrillo. Hi ha assistit també el representant de l’organització i director de les primeres 12 edicions, Valentí Oliveras.

Junyent ha mostrat la seva satisfacció de Manresa per poder participar “en la coorganització del certamen i contribuir a donar més força perquè sigui un festival encara més potent i tingui més reconeixement arreu de Catalunya”. L’alcalde de Manresa ha assegurat que “la gestió mancomunada entre municipis és el camí que hem de seguir per ser més ambiciosos en els projectes”. Junyent també ha volgut ressaltar que “com a Ajuntament ens sentim molt còmodes amb aquesta aliança així com amb la temàtica social i solidària del cinema que es posarà a l’abast del públic”.

Per la seva part, Llorenç Ferrer ha valorat la “importància” d’aquest acord que té l’objectiu de “fer créixer el festival, fer-lo més potent i compartir-lo” L’alcalde de Navarcles ha qualificat “de fet molt positiu que ens obrim a la comarca” i ha afegit que “des de les institucions hem d’escoltar molt més als ciutadans que es mouen pel territori amb naturalitat en la recerca de l’oci, la cultura o l’esport. Des dels municipis hem d’unir esforços i col·laborar per donar respostes més globals, menys localistes i que generin equilibris”.

Guanyar potència i nous públics
El director del Festival, Serafí Vallecillos, ha donat les gràcies als Ajuntaments de Navarcles i de Manresa per la seva “predisposició” per “enfortir” el certamen i ha tingut també paraules d’agraïment pel paper desenvolupat per la regidora Anna Crespo per fer possible aquesta aliança.

Vallecillos ha explicat que la nova etapa suposarà el plantejament d’un nou escenari, amb la inclusió de noves seus on es podrà veure el millor cinema compromès del món; amb nous actes i propostes per fer més present al territori el missatge del CLAM i, sobretot, guanyar nous públics amb l’objectiu de consolidar-se com el festival de referència en cinema social a Catalunya.

La nova etapa respon a la voluntat de l’organització de donar una nova dimensió al projecte i presenta com a principal novetat una implantació territorial més ajustada a la seva audiència real. Un festival amb múltiples seus a la Catalunya Central, que continuarà tenint a Navarcles la “matriu” del festival i on es continuaran celebrant els esdeveniments amb més càrrega simbòlica i institucional,  però que incorpora una nova seu a la ciutat de Manresa, així com una tercera seu que s’ubicarà en una població del Bages o comarques veïnes, que serà itinerant durant les properes edicions del festival.

La creació d’una nova seu a Manresa suposarà l’acollida a la capital del Bages d’alguns actes de nova creació, amb la presència de convidats de renom i la projecció d’una part substancial de la programació cinematogràfica. A partir d’aquest moment, l’organització ja treballa conjuntament amb els ajuntaments de Navarcles i de Manresa i amb persones i entitats vinculades al món del cinema de la ciutat per definir els detalls d’aquesta col·laboració de cara a la primavera del 2017. Vallecillos ha anunciat que les projeccions cinematogràfiques a Manresa es faran a l’Auditori de la Plana de l’Om.

La voluntat d’estendre territorialment els actes i el missatge del CLAM preveu també concretar l’establiment d’una seu virtual per mitjà d’una plataforma de visualitzacióon-line.

La nova estratègia del Festival i la implicació de diversos ajuntaments conflueix amb algunes experiències recents de col·laboració intermunicipal que ja estan funcionant a la Catalunya Central, com l’Escola de Música i Arts Navarcles – Sant Fruitós o la gestió mancomunada de serveis de Policia Local entre els municipis de Santpedor, Sant Fruitós i Sallent, que busquen optimitzar els recursos públics i generar sinèrgies sobre la base d’un concepte territorial obert i intensament interrelacionat.

Una programació que pretén reforçar la producció catalana
La programació i l’estructura de seccions no es modificarà substancialment com a conseqüència del nou format del festival. La nova dimensió que es vol donar al projecte i la voluntat de guanyar en projecció nacional, sí que comportarà un reforçament de l’espai dedicat a la promoció i la difusió de la producció catalana, sense comprometre la vocació internacional del festival.

Tampoc no es veurà afectada l’especialització del festival en cinema social: el Clam vol mantenir els seu signes d’identitat i la línia editorial que el caracteritza. El contingut de la programació continuarà centrat en un cinema compromès amb els valors humans, de denúncia de realitats socials injustes, de reflexió sobre la realitat humana i de com la societat condiciona el desenvolupament de les persones, dels efectes del nostre comportament social sobre el planeta, etc.  Una mirada sense apriorismes ideològics, una crida a la solidaritat humana i al compromís amb la construcció d’un món millor, una “excusa” per gaudir de l’art cinematogràfic com a transmissor de valors, no només estètics.

Quan a les activitats paral·leles, la nova estructura multiseus obre un nou horitzó de possibilitats. El concepte OFF festival, que inclou un conjunt d’activitats proposades generalment amb la complicitat d’institucions i entitats presents en el territori, trobarà, amb la nova dimensió territorial del projecte, un nou potencial.  Cal recordar que aquesta obertura ja ha estat assajada anteriorment, amb activitats realitzades fora de Navarcles. En el cas de les activitats adreçada a públic escolar i instituts,  permetrà fer un producte a mida i més proper als centres d’ensenyament.

Nova denominació i marca
Un altre de les novetats de la nova edició serà el canvi de la històrica denominació del festival que passarà a dir-se “Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya”.

L’organització considera que el festival evoluciona i creix, però no renuncia als seus elements consubstancials. Per això, la marca que l’identifica i que sintetitza el seu discurs es manté inalterable: el CLAM, però  la denominació del festival sí que s’adapta a la nova dimensió territorial i canvia l’adjectiu solidari per social , perquè es considera que sintetitza millor el contingut de la programació cinematogràfica i abasta un contingut semàntic més ampli que el de “solidari”, que hi queda englobat. Amb tot, aquest valor de la solidaritat continuarà sent un dels leitmotivs del Clam i quedarà palès en les activitats paral·leles i en els continguts de la comunicació.

El format multiseus i la nova dimensió del festival impliquen la necessitat de reforçar les aliances que el Clam ha anat teixint al llarg dels anys i establir-ne de noves. Serà necessari implicar institucions i entitats en el nou projecte i cercar col·laboracions tant en l’àmbit organitzatiu com pel que fa al finançament de les noves seus.

Els ajuntaments de Navarcles i Manresa uneixen esforços per donar un nou impuls al festival de cinema CLAM

Els ajuntaments de Navarcles i Manresa uneixen esforços per donar un nou impuls al festival de cinema CLAM