Xerrada del Síndic de Greuges de Catalunya, aquest dijous al Clam de Navarcles

A les 20.15 h. del vespre, al Centre Cultural la Creueta, Rafael Ribó se suma als actes del festival de cinema amb una xerrada que porta per títol “La llibertat més enllà de la legalitat”. 

Rafael Ribó i Massó, actual Síndic de Greuges de Catalunya, serà aquest dijous el convidat del Clam per pronunciar una conferència titulada “La llibertat més enllà de la legalitat”, que s’emmarca dins les activitats paral·leles de la 13a edició del Festival Internacional de Cinema Solidari que s’està celebrant a la localitat bagenca i que enguany té com a eix central de reflexió “la Llibertat, lluita permanent”. L’acte tindrà lloc al Centre Cultural la Creueta, a les 20.15 h. del vespre.

Trajectòria personal i política de Rafael Ribó

Rafael Ribó és un polític català nascut a Barcelona l’any 1945. Fou diputat al Parlament de Catalunya i a les Corts Generals. És el Síndic de Greuges de Catalunya. Va estudiar la secundària amb els jesuïtes. Va ser membre de l’escoltisme (1955-1965) a l’Agrupament Escolta del Casal de Montserrat[1] a la seva joventut. El 1963 fou membre del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona.

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Dret per la Universitat de Barcelona, doctor en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials per la mateixa universitat. Estudià Ciències Polítiques a Nova York obtenint el Master of Arts in Political Science per la The New School for Social Researchde Nova York. En tornar, esdevé professor de la UB i es vincula a l’Assemblea Permanent d’Intel·lectuals Catalans i l’Assemblea de Catalunya, i participà el 1977 en el Congrés de Cultura Catalana.

Va ser, també, professor de l’ICESB. El 1974 ingressà al PSUC, del que en fou membre del comitè central el 1977 i secretari general del 1986 al 1997, i posteriorment líder d’Iniciativa per Catalunya. El seu enfrontament personal amb el líder d’Izquierda Unida, Julio Anguita, provocà el 1997 la separació de la secció catalana, que més tard esdevindria Iniciativa per Catalunya Verds. El 2003 va cedir la secretaria a Joan Saura.

Ha estat elegit diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya els anys 1980, 1984, 1988, 1992 i 1995 i diputat per Barcelona a les eleccions generals espanyoles de 1993.

Des del 17 de juny de 2004 és el síndic de Greuges de Catalunya. El juliol de 2006 va ser nomenat director de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI). Com a president i director europeu també és membre de ple dret de la junta mundial de l’organització. El juny de l’any 2009 fou nomenat president de la Junta Directiva Europea de l’Institut Internacional de l’Ombudsman.

Recent Posts