El documental “The surgery ship” sobre el treball d’un vaixell hospital, gran guanyadora del Festival Clam

“14 anys i un dia” (premi del jurat)  i “El abrazo” (premi especial i premi del públic) guanyen els premis  en l’apartat de curtmetratges. La pel·lícula italiana “Noi siamo Francesco” completa el palmarès amb el premi especial del jurat en la categoria de llargmetratges.

El documental australià The surgery ship, dirigit per Madeleine Hetherton, i el curtmetratge “14 anys i un dia”, de la castellonenca Lucía Alemany, han estat els dos guanyadors de la secció oficial del 13è Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles que s’ha clausurat aquest tarda a l’Auditori Agustí Soler i Mas.

El premis especials del jurat han estat per a Noi Siamo Francesco, un llargmetratge italià  dirigit per Guendalina Zampagni, i per al curtmetratge El abrazo, del valencià Iñaki Sánchez Arrieta. Pel que fa als dos premis del públic, aquests  també han reconegut a The surgery ship i El abrazo.

Un vaixell que ajuda als pobres del món
El documental The surgery ship mostra el treball de metges i infermeres voluntàries que naveguen amb un vaixell medicalitzat atenent a la costa persones malaltes de les nacions més pobres de la terra. Durant la gala de clausura s’ha llegit un missatge enviat per Madeleine Hetherton, directora del documental guardonat, per agrair aquest premi.

Hethertopn ha manifestat que “significa molt per nosaltres que hagueu connectat fortament amb la nostra pel·lícula, un documental que va ser fet per un gran equip de persones, inclouent voluntaris  màdics i pacients a bord del vaixell. Tots estan molt contents que el seu treball hagi estat conegut”.

Miki Esparbé i David Victori també participen en la gala via Skype
La cerimònia ha comptat també amb la presència d’Anastasi Rinos, productor  del curt  “14 anys i un dia” iIvan Capillas, compositor de la banda sonora de  “El abrazo”;  i s’ha completat amb missatges a través de Skype de la directora de la premiada Noi siamo Francesco, Guendalina Zampagni; i  del gran actor manresà, Miki Esparbé, i el director i guionista també manresà, David Victori, que han mostrat el seu suport al Festival, han saludat els espectadors i ha felicitar els guanyadors d’aquesta edició.

Serafí Vallecillos:  “Hem après a fer molt amb molt poc”
El director del CLAM, Serafí Vallecillos, ha tingut paraules d’agraïment a totes les institucions, empreses i col·laboradors  que han tornat fer possible el “miracle del Clam”. Per a Vallecillos “hem après a fer molt amb molt poc. Però és un miracle que es fa a costa de molt esforç, entusiasme, tenacitat i treball desintesat de molta gent, tenint clar on volem anar, amb humilitat, però sense complexos”.  Per al director del Festival “a partir de demà començarem a treballar per la  14a edició. El Clam continuarà, amb tossuderia, creixent i transformant-se,  i continuarà amb bon cinema i activitats de tota mena i fent, també,  un clam contra la misèria moral en què ens volen instal·lar”.

Vallecillos, durant el seu parlament, ha agraït molt especialment el treball de tots els seus col·laboradors i especialment de “Ramon Grané, Valentí Oliveras i Josep Maria Carrillo”, per la seva aportació al llarg d’aquests tretze anys.

Brillant cerimònia de clausura
Dirigits pel director Enric Llort, la cerimònia de clausura  ha sorprès als espectadors per la seva bellesa  escènica , la seva agilitat i qualitat que ha anat a càrrec d’un grup d’actrius del molt valorat teatre navarclí i de la parella de ballarins del club Swing Manresa, Marc Màrquez i Irina Arnau.

Per posar punt final al festival s’ha projectat la darrera pel·lícula Fàtima, premi Cèsar a la millor pel·lícula  francesa de 2015.

 

Palmarès de la 13a edició del Festival Clam
Concurs de llargmetratges
–         Premi del jurat: The surgery ship”, dirigit per Madeleine Hetherton. Australia
–         Premi especial del jurat: “Noi siamo Francesco”, dirigit per Guendalina Zampagni. Itàlia
–         Premi especial del públic: “The surgery ship”. Australia.

Concurs de curtmetratges
–         Premi del jurat: “14 anys i un dia”, de Lucía Alemany. Espanya
–         Premi especial del jurat: “El abrazo” d’Iñaki Sánchez Arrieta. Espanya
–         Premi especial del públic: “El abrazo”

El jurat de llargmetratges ha estat format per:  Miquel-Fernando Ruiz de Villalobos, Esteve Soler, Manel Quinto, Jordi Bordas i Amadeu Puig.

El jurat de curtmetratges ha estat format per: Vicente Barella, Joan Frigola, Enric Roca, Clara Puig i Francesc Àlvarez.

El Comité de selecció ha estat format per Valentí Oliveras, Montserrat Jiménez, Francesc Àlvarez, Francesc Xavier Navarro, Romy Amrein i Amadeu Puig.

 

FITXES LLARGMETRATGES PREMIATS

PREMI DEL JURAT i PREMI DEL PÚBLIC
THE SURGERY SHIP (Austràlia)
Dirigida per Madeleine Hetherton
2014. Documental. 78 min. VOSC Un equip de metges i infermeres voluntaris naveguen a les nacions més pobres de la terra. Dalt del vaixell medicalitzat s’enfrontaran a greus problemes mèdics: tumors, deformacions, etc… Però també a decisions ètiques complexes per equilibrar els destins del pacients que tenen a les serves mans.

 

PREMI ESPECIAL DEL JURAT
NOI SIAMO FRANCESCO (Itàlia)
Dirigida per Guendalina Zampagni
2015. Ficció 80 min. VOSE
Francesco té 22 anys i cap experiència sexual. Això comença a ser un problema, però amb l’ajuda del seu inseparable amic Stefano, trobarà la manera d’afrontar “la primera vegada” amb l’enginy propi de la seva edat i la superació d’obstacles, pors e inseguretats derivades de la seva discapacitat.

 

CURTMETRATGES PREMIATS

PREMI DEL JURAT
14 ANYS I UN DIA  (Espanya)
Dirigida per Lucía Alemany
2015. Ficció.  12:00 min.  VC
Arantxa, una adolescent de catorze anys, decideix enfrontar-se a la seva mare per dir-li que no suportarà més la violència com a mètode d’educació.

 
PREMI ESPECIAL DEL JURAT I PREMI DEL PUBLIC
EL ABRAZO   (Espanya)
Dirigida per Iñaki Sánchez Arrieta
2015. Ficció.  9:43 min.  VE
Raül, que tracta d’arreglar telefònicament una baralla familiar mentre fa la compra al supermercat, té una inusual trobada amb una dona.

Recent Posts