El Clam homenatja Josefina Molina, una de les directores pioneres del cinema espanyol

La directora cordovesa serà demà dissabte a Navarcles per rebre el reconeixement del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, que projectarà Esquilache, una de les seves millors pel·lícules.

El Festival Internacional de Cinema Solidari (Clam) homenatjarà en aquesta 13a edició una de les grans directores de la història del cinema espanyol, Josefina Molina, que serà demà a Navarcles, a les 20.15 h.,  per rebre el reconeixement del certamen, durant el  qual es projectarà la seva obra Esquilache.

Aquesta pel·lícula és un dels films més representatius de l’autora cordovesa, amb guió de Joaquim Oristrell. Narra la història de una revolta popular anomenada “motí d’Esquilache” a l’Espanya del segle XVIII en ple regnat de Carles III. Compta amb un repartiment de luxe, amb les grans estrelles del cinema espanyol de l’època.

L’homenatjada
Josefina Molina (Còrdova, 1936), primera dona diplomada en Direcció a l’Escuela Oficial de Cinematografía, és un referent per a les cineastes espanyoles. Es va obrir pas en el món del cinema i la televisió durant l’època franquista i va ser una de les principals realitzadores de televisió durant els anys 60 amb espais de prestigi com Hora Once o els mítics Estudio 1.

Després de la llarga elaboració de la sèrie Teresa de Jesús (1984), va dirigir Esquilache (1989) i La Lola se va a los puertos (1993). Al llarg de la seva extensa trajectòria professional, la realitzadora ha explicat històries en diferents formats i llenguatges, totes elles sobre una base literària. En teatre va dirigir la mítica Cinco horas con Mario (1979), monòleg sobre el text de la novel·la homònima de Miguel Delibes, interpretat per Lola Herrera. Aquesta mateixa versió donaria lloc, dos anys més tard, al film Función de noche, una exploració del món de la parella a través de la relació personal entre dos actors, Lola Herrera i Daniel Dicenta, que s’interpreten a ells mateixos.

Actualment, Molina és presidenta d’honor de l’Asociación de mujeres cineastes y de medios audiovisuales (CIMA), l’associació de dones cineastes que ella mateixa va fundar juntament amb Chus Gutiérrez, Helena Taberna, Inés París,Isabel Coixet, Icíar Bollaín, Mireia Ros o Judith Colell, entre altres.

Recent Posts