El CLAM reconeix Proactiva Open Arms amb el premi Pere Casaldàliga 2016

El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles lliurarà el guardó el diumenge 1 de maig, a les 12 del migdia, a una oenegé catalana per la seva tasca de salvament de refugiats al Mar Egeu.


OPEN ARMS AMB EL PREMI PERE CASALDÀLIGA 2016 OPEN ARMS AMB EL PREMI PERE CASALDÀLIGA 2016 OPEN ARMS AMB EL PREMI PERE CASALDÀLIGA 2016

Navarcles, 04 d’abril de 2016.- L’ONG catalana –nascuda a Badalona- Proactiva Open Arms ha estat reconeguda amb el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat 2016, segons ha anunciat avui Josep Maria Carrillo, president del FICNA, entitat organitzadora del Festival Internacional de Cinema Solidari (CLAM) i promotora d’aquest guardó.

El jurat, format per les entitats representatives del sector de la cooperació i l’activisme solidari com l’Associació Aragauia amb el Bisbe Casaldàliga, Oxfam Intermon, Justícia i Pau i FICNA, i després de valorar diverses candidatures, ha decidit atorgar aquest guardó a Proactiva Open Arms “per ser un exemple d’una tasca admirable per salvar al mar Egeu les vides de persones que fugen de l’horror de la guerra als seus països, especialment de Síria, però també d’Iraq, Afganistan, Somàlia i Pakistan”.

El CLAM valora també el fet que “el seu treball humanitari, a banda d’evitar la mort segura de moltes persones, contribueix a visibilitzar i denunciar el drama de la major crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial, així com fer evident la passivitat de les institucions a l’hora de donar resposta a unes persones que arriben a Europa amb la mirada plena d’una profunda desesperació i amb l’esperança d’iniciar un futur millor”.

Per a Carrillo, “Proactiva Open Arms, amb el suport de molta gent anònima, segueix fil per randa l’esperit, el missatge i els fets que defensa el bisbe Pere Casaldàliga per ajudar a qui més ho necessita i, per tant, “mereix sens dubte aquest guardó que duu el seu nom”.

Entitat guanyadora
Inicialment, Procativa Open Arms era simplement una empresa de salvament que treballava a les platges de quatre comunitats autònomes. Preocupats del que estava passant al Mar Egeu, fa sis mesos que l’ONG de Badalona va començar a treballar a l’illa grega de Lesbos en el rescat de les precàries embarcacions carregades de famílies que fugen de la guerra i la violència. L’arribada del director de Proactiva, Óscar Camps i un altre company a la zona va ser un autèntic xoc a causa del drama que s’estava vivint i la percepció que el treball de salvament era urgent.

Els seus equips –segons les últimes dades- han ajudat a arribar amb seguretat a la costa fins a 143.358 persones, de les quals 10.273 navegaven en embarcacions a la deriva, 475 havien caigut a l’aigua i 9.067 havien quedat atrapades en penya-segats.

Gràcies a una campanya de ‘crowdfunding’, Proactiva avui pot comptar amb un equip permanent de 14 persones, 3 embarcacions de rescat, 4 motos aquàtiques i equipament professional. Entre els voluntaris i voluntàries hi ha patrons d’embarcació, pilots d’helicòpter, metges especialitzats en emergències, bombers i altres professionals del mitjà.

Malgrat el fred i la mala mar, més de 153.000 persones han arribat a Europa per mar el 2016. Segons l’Organització Internacional per a les Migracions 456 persones han perdut la vida en el trajecte. “Tots ells escapaven de la guerra, la violència i la persecució en països d’origen com Síria, que entra en el seu sisè any de conflicte armat, l’Iraq i l’Afganistan. Van creuar el mar amuntegats en precàries embarcacions i armilles de nul·la flotabilitat majoritàriament, sempre a mercè de les màfies turques”, recorda l’ONG.

Proactiva Open Arms, juntament amb altres grups de la societat civil, reclama vies segures d’entrada a Europa per a les persones que intenten arribar a Europa.

El compromís humanitari de Proactiva Open Arms no ha passat desapercebut a la societat catalana, és per això que el Director i cap visible de l’onaegé, Óscar Camps, és una de les tres persones que opten a ser elegides com a “Català de l’Any”, una distinció per votació popular que impulsa anualment El Periodico de Catalunya.

OPEN ARMS AMB EL PREMI PERE CASALDÀLIGA 2016 OPEN ARMS AMB EL PREMI PERE CASALDÀLIGA 2016 OPEN ARMS AMB EL PREMI PERE CASALDÀLIGA 2016

13a edició del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat
El premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l’entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col·laboració de l’associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga i des d’aquest any també amb la participació d’entitats representatives del sector de la cooperació i de l’activisme solidari.

Des del seu inici el Premi Pere Casaldàliga ha guardonat les següents persones:

 • 2015: L’ASSOCIACIÓ CASAL CLARET DE VIC, entregat per Eduald Vendrell, president de Justícia i Pau
 • 2014: SICAR, entregat per l’actor català, Eduard Fernández.
 • 2013: PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA HIPOTECA (PAH), entregat per Rafael Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya.
 • 2012: ARCADI OLIVERES, entregat pel director del Centre UNESCO de Catalunya, Miguel Angel Essomba.
 • 2011: entitat UNIÓ ROMANÍ, entregat per José Mª Mena, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
 • 2010 entitat INSHUTI, de Manresa , entregat per Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya
 • 2009: JORDI PLANAS, impulsor de l`agenda llatinoamericana i del fons català de cooperació, entregat per Josep M. Carrillo
 • 2008: Entitat PALLASSOS SENSE FRONTERES, entregat per Glòria Casaldàliga.
 • 2007: ENRIQUE DE CASTRO, entregat per MÒNICA TERRIBAS, periodista de TV3.
 • 2006: Entitat ACCSUR LAS SEGOVIAS, entregat per JOSÉ SARAMAGO, Premi Nobel de Literatura.
 • 2005: Entitat CC ONG AJUDA AL DESENVOLUPAMENT, de Sant Sadurní d’Anoia, entregat per Adolfo Pérez Esquivel, escriptor i Premi Nobel de la Pau.
 • 2004: Entitat BAGES PER A TOTHOM, de Manresa, entregat per Francesc Escribano, escriptor i director de TV·

www.proactivaopenarms.org

Recent Posts